Rabu, 7 November 2012

TRIFFLE


bhn2

1 tin koktel di asingkan buah dan airnya

kek span ikut suka vanilla /cocolate pun blh
air koktel tadi

potong dan susun kek kedalam bekas dan renjis2 ke atas kek tadi agar kek lembut.


jangan guna semua airnya, nanti manis sgt. hanya renjis sikit2 ke dalam kek

bhn kastard
1/2  cawan tepung kastad
gula pasir ikut kemanisan yg kite suke
1 tin susu cair
1 tin air biasa (ikut sukatan tin susu cair)

kesemua bhn kastard disatukan dlm periuk masak sampai likat dan berkilat..







bhn jelly
1 kotak aper pun jelly dan ikut je arahan kat kotak.
( guna jelly yg ade pewarna lagi ok. sy suka yg jernih jadi sy wat yg warna asal

Cara2
susun kek dlm acuan terpulang la nak yg mcm mana.
masukan bahan kastrad
dah siap terus tuang keatas kek td biar keras sebentar.
bila dah keras sedikit gores2kan kastard td pelahan2,
tujuan bg jelly senang lekat.
taburkan buah2an td keatas ke atas kastard td.
masakkan bhn jelly ikut arahan pd kotak ,bila dah
larut tuangkan atau sendukkan perlahan2 keatas kastard yg telah ditabur gan buah2 campur td.
bila dah siap bg sejuk sikit simpan dlm peti sejuk dlm 2/3 jam baru blh potong...ok siap dihidangkan.
Selamat Mencuba...









Tiada ulasan:

Catat Ulasan