Khamis, 8 November 2012

POPCAKES







sebiji kek coklat moist
(klu guna lebih-lebihan cake pun boleh wat ni-ape perasa pun xper)
3 sdb marjerin
manik urai warna warni(x letak pun xpa)
Batang Lolipop / Lidi Sate dalam ukuran 15cm( klu suke tp sy x letak bab saya xder polistrin untuk menyokongnya)
Coklat bar
Kotak polistrin klu menggunakan lidi
1/2 sdb Shortening / butter / marjerin

Cara-cara

-Hancurkan2 kek dengan menggunakan jari. Masukkan butter dah gaul hingga kek jadi moist.
-Amik segenggam kek yg dah digaul dengan butter tadi, bentukkan bulat. Teruskan sehingga habis. ( inilah asas popcake)
-Sejukkan Cake Pop yang dah dibentuk bulat-bulat tadi dalam peti ais selama 2jam
-Cairkan chocolate menggunakan kaedah double boiling. -Setelah chocolate agk cair( means msih ketul2), tutup api dan masukkan shortening @butter dan kacau guna sudu sampai semua bahan cair.
-Keluarkan Cake Pop yang disejukkan tadi daripada peti ais. Ambil lidi @ batang lolipop dan cucuk pada cake pop.( sy guna tangan bab saya letak dalam paper cup)
-Ambil satu cake pop yang telah dicucuk td, pegang batangnya. Tuangkan 1 sudu chocolate cair pada cake pop (salut semua).
-Sebelum chocolate keras, gaul dgn bhn hiasan
- Dh siap cucuk polisterine biar smpai btol2 keras
 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan