Ahad, 18 November 2012

ROTI CANAI THE MAKING N KARI DAL





pagi ni kite buat roti canai. mana yang x pandai menebar boleh guna teknik ni. menggunakan dulang untuk mencanai roti ni.

sekilo tepung gandum cap sauh
telo sebiji
1/2 sdk garam di bancuh ngan airdan sedikit gula @ pun mana yg suka susu boleh letak susu

* jangan letak minyak dalam doh. boleh keras doh tu nanti bila sejuk.

uli tepung ngan telo dan campuran air tu sehingga menjadi doh. tutup adunan selama 10m.
pastu uli lagi doh hingga lembut dan bulatkan.

lagi lama menguli lagi lembut bila dah jadi roti nanti



tepung yg dah d bulatkan masukkan ke dalam minyak sekurang-kurangnya 5 jam baru di canai.
seeloknya pagi esok nak canai, malam ni baru buat.



sapu dulang dengan minyak
leperkan doh yang dah di bulatkan tadi dan sapu lagi minyak.
terbalikkan dan sapu minyak lagi.
jadi ke dua-dua belah di sapu minyak




pastikan tipiskan doh dengan tapak tangan klu tipiskan dengan jari kompem koyak rabak doh tu.
mana yang nampak tebal tepi2 tu boleh tarik sikit2 supaya tipis.
jangan ganas nanti koyak. hiihiihii.
pastu sapu lagi minyak pada doh yang dah siap di canai ni supaya apabila dah di goreng rotinya lembut.





pastu buatkan doh ni jadi panjang dan mula gulungkan kanan dan kiri





gulung sampai jadi macam ni



tepekdoh tadi jadi macam ni

klu nak senang nak tipiskan masa nak goreng. biarkan sekejap doh yg dah di canai tadi agar senang masa 

membentuk roti nanti.




ari tu ade yg minta wat dalnya kan. ni sy wat dal simple versi sy.

KARI DAL

kacang dal
sebiji santan ( asingkan yg cair ngan yg pekat)
serbuk kari
air asam jawa
bhn perasa
ayam @ daging untuk menambahkan rasa
kentang klu suka

*sedikit udang kering
*bawang merah
*bawang putih
*lada kering ( ikut suka)
bhn * kisar

rebus kacang dal bersama santan cair + sedikit garam hingga empuk dan hancur sedikit. boleh tambah air jika perlu. (klu nak masukkan kentang bila dah separuh masak baru masukkan kentang dan ayam tadi.)

tumis bhn kisar hingga wangi.
masukkan rempah kari yg telah di campurkan sedikit santan.
masukkan ayam @ daging ( klu daging rebus dulu. sebab daging lambat empuk) dan pes asam jawa.
masukkan rebusan bhn dal tadi dan reneh hingga sebati bersama bhn perasa.
last masukkan santan pekat dan bila dah cukup rasa boleh angkat.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan