Rabu, 17 Oktober 2012

KEK COKLAT LAPIS KEJU

petang yang indah. hari kite berkongsi resepi yg memang sedap sangat. kek coklat yang d pandankan dengan rasa cheese memang sedap. kek ni saya buat khas untuk hari lahir anak saya yang sulung. lepas ni x payah bli kek kat lua lagi. klu kek ni d jual kat lua mungkin rm 50 tapi bile buat sendiri modal x sampai separuh pun


resepinya mari kite lihat

KEK COKLAT LAPIS KEJU

bahan A
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak @ mentega cair
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
3 biji telo

bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sdt soda bikarbonat
1 sdt serbuk penaik
3/4 cawan serbuk koko
*****semuanya d ayak.

- masukkan semua bahan A dalam blen dan blen hingga gula hancur.
- bahan b yang telah d ayak campurkan dengan bahan A sedikit demi sedikit. ( tp sy masuk sekaligus)

untuk lapisan keju







BHN CHEESE..

250 gm cream cheese
60 gm gula castor
25 ml air
25 gm tepung gndudm
1 bj telo.

~pukul semua bhn kecuali telo hingga kembang dn gebu.
~ masukkn telo dn pukul lg.
* bila semua dh siap..boleh la kukus selang seli mcm buat kuih lapis...kukus dlm 10 minit..

untuk topping
- cairkan coklat menggunakan teknik double boiling.
- alihkan dr api masukkan susu pekat manis td.
****jikalau rasa toppingnyer pekat sgt boleh tambah sedikit susu cair
****untuk mengilatkan topping tambah sedikit marjerin.





selamat mencuba



Tiada ulasan:

Catat Ulasan