Jumaat, 2 November 2012

SAMBAL BELACAN GORENG

Ini adalah menu simple. lain orang lain cara membuatnya. resepi ni memang resepi turun temurun dari nenek2 sy dan pelanggan memang suka stail sambal belacan macam ni. klu x rasa mana tau nikmatnya kan. heeheehee






SAMBAL BELACAN
gambar ; sumber mr google

cili padi ( klu nak kurangkan pedas boleh tambah sikit dengan lada merah dan kurangkan cili padi)
ikan bilis
bawang merah
bawang putih
belacan ( klu suke. klu x suke xyah letak)
sume goreng dan pastikan lada tu di potong sedikit dengan hujung gunting supaya x meletop bila di goreng.

masukkan dalam lesung bersama garam , aji dan gula. tumbuk sehingga halus.ikut suka kite. masukkan air limau dan hirisan kulit limau dan kacau.
masukkan dalam mangkuk dan ambil sepinggan nasi
apalagi makan ngan ikan kering dan sayur masak air.
hmmm sehingga menjilat jari. hiihihih
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan