Selasa, 6 November 2012

KEK BATIK





Bahan-bahan :

250 gm / 1 peket biskut merie
200 gm / 1 peket milo
3/4 tin susu pekat
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
150 g butter / 2/3 cawan
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil nescaffe (optional)
2 sudu besar air panas ( utk kek lebih moist)

Cara-cara :

1) Sediakan loyang 7 inci yang telah di alas kertas minyak di semua permukaan.Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang.Ketepikan dahulu...(tp sy guna plastik)


2) Satukan ke semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar...
3) Masukkan ke dalam kuali/ periuk. Guna api yg perlahan untuk mengelakkan hangit di bahagian bawah.Kacau selalu...
4) Kacau hingga sebati.Kemudian masukkan butter dan teruskan mengacau sampai pekat & kasar berbintil2.Matikan api.
5) Sendukkan adunan ke dlm loyang dan ratakan. Susun biskut merie dan ulang proses tersebut hingga selesai.
6) Pada lapisan terakhir,tekan2 sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan jadi rata & padat.
7) Tutup adunan & simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam...

tutup adunan seperti ini




Tiada ulasan:

Catat Ulasan