Selasa, 6 November 2012

KARI KERING DAGING ITIK




KARI KERING ITIK

2 INCH halia
2 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

sume di tumbuk

2 1/2 sdb rempah gulai @ rempah kari di campurkan dengan sedikit air dan kacau
sedikit air asam jawa
serai di ketuk
1/2 kotak kecil susu segar dutch lady full cream
air secukupnya

cara2nya

tumis bhn tumbuk dan serai hingga naik bau.
masukkan serbuk kari yg tlh di gaulkan dgn air.
masukkan daging itik salai tadi.
masukkan bhn perasa dan air asam jawa.
renihkan sehingga daging lembut.
rasanya masam2 manis.
bila dah agak2 dah nak lembut dagingnya masukkan susu.
siap dan makan

1 ulasan:

  1. as salam, x payah bubuh kerisik ker.
    Ayub,
    Yanbu, Saudi

    BalasPadam