Selasa, 19 Jun 2012

CUCUR MAGGI DAN SOS BAWANG PUTIH

hai apa khabar semua. dah lama saya tak aktif. saya baru kehilangan ibu dan bapa saudara dalam masa 21 hari jer. minta maaf byk2 untuk semua. buat kali ni kita buat resepi yang ringkas jer yer



cucur maggi dan sos bawang putih. cuma sos bawang putih ni terpekat sedikit.
tapi bila masuk dalam mulut tu memang rangup sesangat.
ok kita pegi kat resepi yang pertama ya




CUCUR MAGGI



Bahan-Bahan:
1 keping maggi
(patah-patahkan...rendam hingga lembut...dapat anggaran 2 cawan)
2 cawan tepung gandum
11/2 cawan air atau secukupnya
1 sudu besar mayonis( sy gantikan ngan sos thousand island bab mayonis xder stok)
garam dan perasa secukupnya

2 biji cili merah *
2 biji cili hijau * 
(* buang biji dan hiris halus)-Sy x letak bab klu letak kompem buang tepi)
1 pokok daun bawang & sup, dihiris

Bahan Ditumbuk Kasar:
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit ikan bilis



Caranya:

Satukan semua bahan dalam bekas. Masukkan air sikit demi sedikit hingga mendapat bancuhan seperti membuat cucur.
Panaskan minyak. Celupkan hujung sudu ke dalam minyak panas. Sudukan adunan dan jatuhkan dengan hujung sudu ke dalam minyak. Goreng sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Bolehlah dihidangkan bersama sos  bawang putih








hidangan kedua ni pulak cuma sos bawang putih jer. cuba ya.















SOS BAWANG PUTIH WAT SENDIRI...


resepi:

smangkuk lada kering ( yg tlah dicelur air panas )..mangkuk lbh kurang ukuran 5"
5 - 6 ulas bawang putih
air / pes asam jawa scukup rasa
gula pasir scukup rasa
2- 3 sdu besar gula kelapa / gula melaka..sya guna gula kelapa asli
garam scukp rasa...blend kesemuanya...masak shgga mndidih..sos ni sdikit pekat,rsa manis pedas sdikit msam..kalo suka hitam lg tambah gula kelapa lagi..kpkatan sos ni bgantung kpd masing2 yer..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan