CARA UNTUK MEMBUAT IKAN PEKASAM
cara 1
- ikan sungai @ tawar d bersihkan betul2 jangan bg hanyir.
- perap dengan garam untuk semalaman dalam peti ais, ( garam jangan letak banyak sangat) ketepikan.
- 3 cawan beras d basuh dan d toskan.
- air separa panas.
cara 2
- goreng beras hingga keperangan. sejukkan.
- blend sehingga hancur dan halus.. lebih kurang macam tepung warna keperangan.
- bancuh tepung td macam tepung goreng pisang . jangan cair.
- keluarkan ikan dan celupkan dalam tepung. masukkan dalam bekas tertutup. ulang celup sehingga habis dan tuang lebihan tepung dalam bekas yg sama.
- perap untuk seminggu. pastu boleh goreng n makan.
makasih resep pembuatan ikan pekasamnya...
BalasPadamSama2
Padamini resepi ikan pekasam turun temurun keluarga saya http://cararesepi.blogspot.com/2017/03/cara-membuat-ikan-pekasam.html
BalasPadam