PUTERI MANDI....
500gm tepung pulut
1/2 sudu kecil garam
500gm tepung pulut
1/2 sudu kecil garam
air secukupnypewarna ikut suka
-tepung diuli dgn air yang telah d campurkan dengan garam sehingga menjadi doh.
-bahagikan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna.
-buat biji bulat2 sebesar buah guli...then masakkan di dlm air panas yg sdg mgelegak...
-pastikan selepas di angkat letak di dalam air sejuk supaya x melekat antara satu sama lain.
-pastikan selepas di angkat letak di dalam air sejuk supaya x melekat antara satu sama lain.
Inti Kelapa
1 bj kelapa yg agak muda- diparut
seketul gula melaka
gula pasir ikut suka
1 bj kelapa yg agak muda- diparut
seketul gula melaka
gula pasir ikut suka
-satukan gula melaka dan kelapa prut sehingga gula hancur.
-rasa dan letak gula ikut kemanisan yg kita mahu.
-masukkan butir tadi dan kacau.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan