bhn2nya
2 sdb tpg gndum
2 sdb tepung ubi
1 sdb tpg kastard
1 sdb tpg jagung
1 biji telur
1 sdb myk masak
1 sdb gula halus( sy guna gula icing )
-40ml susu cair
-150ml air
-pewarna kuning
-masuk semua bahan dalam mangkuk..sebatikan dgn whisk dan tapis..
kalau pekat hanya tambah air sikit..
-boleh jugak blender..cuma sedikit berbuih..kene hilangkan buih2 tu..dulu
tuk elakkn crepe akan berlubang bila banyak buih..
-ambil sesenduk kecil..tuang adunan dalam kuali yg dipegang..
-layangkan kuali agar adunan sekata..
-masak atas api kecil..
-masak hingga kering..angkat..tak perlu terbalikkan masa angkat tu.
-buat sampai habis. ia takkan melekat walau kite letak tanpa alas plastik.
pembuatan ni sama macam wat kuih dadar @ ketayap.
dah siap tepung baru boleh letak FC.
inilah yang saya guna untuk buat fresh cream tu
|
FILLING..
-150ML FRESH CREAM diputar hingga kental..(boleh mix sekali dgn 2sdb isi durian)
-isi durian..
-letakan fc letak isi durian ..dan letak lagi fc di atasnya..
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.
***jgn guna anchor. leceh. terlebih pukul boleh cair blk.
NI PULAK
CREPE OREO
yang ni pula strawberry crepe. cuma tukar isi durian kepada strawberry filling. klu nak lagi sedap tambah buah strawberry yg tlh di hiris2
semasa hendak membuat fresh cream ni hendaklah di goncang terlebih dulu kotaknya. sebab patinya dah mendak jadi bila kite tuang tanpa goncang dulu mungkin pati kite buang dan hanya air yg masuk dalam mangkuk kite. huuhuuhuu.
lagi satu petua nak senang naik FC ni guna bekas plastik yg tlh di sejukkan ke dalam peti sejuk beku selama 5 minit.
lebihan fc ni klu tpung dah abis boleh buat aiskrim
letak fresh cream
pastu pes strawbrry
last letak FC lagi.
sejukkan dalam sejuk beku dan makan. sedap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan