Jumaat, 19 Oktober 2012

HOMEMADE SARDIN DAN SAMBAL SARDIN BERSERTA LEMPENG LEMAK

hari ini kite berkongsi cara untuk membuat sardin di rumah. kalau buat sendiri terjamin kebersihan dan tak ada bahan pengawet.

SARDIN HOMEMADE


BHN2
1 1/2 KILO IKAN TUNA/SARDIN/TENGGIRI- DI POTONG IKUT SUKA
1 TIN KECIL TOMATO PUREE
1 SUDU LADA SULAH
3/4 CAWAN MINYAK KELAPA
1 SUDU GARAM
1 SUDU GULA
300G BUAH TOMATO D BLEN DGN 1 3/4 CAWAN AIR

CARANYA
-MASUKKAN SEMUA BAHAN KE DALAM PERIUK SLOW COOKER
-MASAK SELAMA 4-7 JAM.

BILA SEJUK SIMPAN DALAM PETI AIS DLM BEKAS YG BERTUTUP RAPAT.
BILA NAK MAKAN AMBIK SIKIT IKUT KEPERLUAN DAN MASAK SARDIN SPT BIASA..BAKINYA SIMPAN LG DLM PETI SEJUK




SAMBAL SARDIN

15 batang cili kering
1 ulas bawang merah
3 biji bawang putih
1/2 inch halia
sebatang serai d ketuk

cili, bawang putih, bawang merah dan halia d kisar halus
tumis bhn kisar dan serai.
bila dah naik bau masukkan ikan sardin tadi 
masukkan gula dan ajinamoto. garam klu perlu.
bila dah mendidih dan ikan dah serap rempah bolehlah di angkat.

sedap juga sambal ni di makan bersama lempeng lemak


bahan untuk lempeng ni simple jer

2 cawan tepung gandum
1/2 sdk garam
air secukupnya

campurkan tepung ke dalam mangkuk bersama garam
tuang air dan uli. adunan jgn terlalu pekat.
pastu masak atas kuali tipis2. kalau rajin boleh letak pewarna

Tiada ulasan:

Catat Ulasan