APAM NASI
2 cawan nasi sejuk
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
2 cawan nasi sejuk
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
2 1/2 cawan air
1 cawan gula
1 sdb mauripan
kelapa parut putih
1 cawan gula
1 sdb mauripan
kelapa parut putih
saya menggunakan acuan ini untuk membuat apam comel2 ni
dan buat pengetahuan semua acuan ni ade 2 saiz. sebalah kiri tu saiz kecil dan sebelah kanan adalah cuan besar. saya gunakan acuan kecil. nampak comel.
- blend nasi , air dan gula. selepas itu tambahkan mauripan.
- satukan dalam adunan tepung . perap 3 jam,
- masukkan dalam acuan kecil dan kukus 15minit.
***cara nak buat lorekkan tu
ambil lidi dan lorekan apa yang kite suka.
selepas sekali lorek lap lidi tu agar lorekan kedua tak bercampur warna
Tiada ulasan:
Catat Ulasan