Jumaat, 19 Oktober 2012

PUDING JAGUNG KARAMEL




PUDING JAGUNG KARAMEL...

Bahan2

1 cwn susu segar ( sy guna dutch lady) susu cair pun bole tp mungkin mudah muak.
4 biji telur
1/2 cwn gula
1/2 cwn air
1 cwn krim jagung
2 s/b tpg kastard (tpung jagung bole juga)
1 s/k esen vanilla







cara2:
untuk karamel

taburkan 2s/b gula pasir dlm loyang
masak diatas api kecil hingga perang
pastikan ia rata keseluruhan permukaan loyang
sejukkan sebentar...

untuk pudingnya

blen sume bhn di atas kecuali krim jagung.






tapis bhn blen tadi dan campurkan krim jagung.
tuang adunan tadi ke atas karamel yang telah mengeras.
kukus selama 30 minit.

pastikan bawah loyang di letak citak lompang supaya wap setara panasnya dan cepat masak. klu x guna teknik ni kena kukus 1 jam.







guna loyang kecil untuk kek 1/2 kilo.

yang saya guna ni loyang untuk sekilo kek jadi ia tipis.

bila dah sejuk baru terbalikkan.
masukkan dalam peti ais baru sedap d makan


*****untuk masakan yang menggunakan susu cair lebih sedap d tukar kepada susu segar. rasanya lebih enak dan seperti kite menggunakan pati santan





saya memang ade stok kat uma susu ni. pelbagai jenis masakan yang menggunakan susu cair sy akan tukarkan pada susu segar ni

Tiada ulasan:

Catat Ulasan