Rabu, 17 Oktober 2012

KARIPAP SARDIN





petang ni menu karipap sardin. sambil minum kopi. dah lama tak buat karipap sendiri. dulu masa tolong mak meniaga untuk bulan pose cuma mesin jer. x pernah uli doh. seingat idah menguli doh karipap ni masa umur anak idah yg sulung setahun setengah. sekarang anak dah berumur 12 thn baru nak menguli balik.
datang mood rajin.
tengahhari nasi jagung ngan ayam masak merah
petang karipap sardin. huuuh
uu

KARIPAP SARDIN

untuk doh
2 cawan tepung gandum( untuk 13-15 bj)
3 sdb marjerin
1/2 sdk garam
air secukupnya ( sikit jer sy wat x sampai 1/2 cawan)

marjerin dan tepung d gaul sehingga menjadi serbuk roti
air dan garam d campukan dan masukkan kedalam tepung
jgn masukan sekaligus air takut terlembek. masukkan sikit2.
uli sehingga x melekat d tangan.

inti sardin

1 tin sedang sardin - d ramas2
2bj bawang besar - d cincang
3bj bawang putih - d cincang
5bj cili - d hiris
garam n aji
1 sdk jus lemon
minyak masak

- tuang minyak masak ke dalam kuali dan panaskan.
- tumis bawang besar, bawang putih dan cili.
- bila dah naik bau masukkan sardin dan jus lemon.

x lawa karipapnya tp lembut. ( masuk lif tekan sendiri)
 . selamat mencuba pren2

Tiada ulasan:

Catat Ulasan