Selasa, 3 April 2012

SAMBAL IKAN PISANG

1 ekor ikan pisang (besar)
*15 batang cili kering
*1 biji bawang besar
*4 ulas bawang putih
*seinci halia
3 sdb air asam jawa
sebatang serai - d ketuk
perasa, garam dan gula ikut suka
daun bawang dan bawang goreng untuk hiasan

- bahan yg bertanda * d kisar.
- gaul ikan bersama sedikit garam dan sesudu tepung beras. (fungsi tepung beras adalah agar ikan x melekat dan nampak cantik)
- goreng ikan tadi separuh masak. ketepikan.
- tumis bahan kisar tadi bersama serai yang telah d ketuk. tumis sehingga naik bau.
- bila dah wangi masukkan air asam jawa, garam, gula dan perasa.
- bila dah cukup rasa masukkan ikan dan reneh bersama ikan yang telah d goreng tadi.
- reneh ngan api kecil. bila dah pekat boleh angkat dan hias dengan daun bawang dan bawang goreng.
- tumis bahan yang d kisar. bila naik bau masukkan ikan yang telah d goreng tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan