Rabu, 11 Disember 2013

SUP ISI KETAM



Selamat pagi semua. resepi ni biasanya hanya dapat bile kite makan d hotel2 @ restoren seafood. dah lama sy terasa nak makan. dulu bile ade annual dinner kat tempat kerja saje nak makan. nak makan kat hotel almaklumlah bukan tahap saya ke sana dan ke seafood restoren saya kurang yakin pada cawan minuman tu.
SUP ISI KETAM

bahan-bahan:-
- 2 liter air. (ni utk makan 1 family dalam 5 6 orang)
- isi ketam ( 1 bungkus crab stick ). letak ikut suka la..lagi banyak lagi rasa ketamnya
- 2 biji telur d pukul dulu
- 3 sudu tepung jagung (bancuh utk pekatkan sup) klu kurang pekat boleh tambah lagi
- 2 sudu sos tiram
- kiub ayam

Cara-caranya:-
- didihkan air bersama isi ketam/crab stick hingga menididh. ( ni cubaan pertama jagi kurang memuaskan. klu nak lebih cantik, blend isi ketam klu guna crab stik)
- kecilkan api. masukkan sos tiram dan kiub ayam.
- pecahkan telur di mangkuk dulu. masukkan perlahan-lahan ke dalam sup sambil dikacau. biar dia hancur sikit2.
- masukkan tepung jagung yg sudah dibancuh
- tunggu hingga mendidih.
- siap utk dihidang.
- SUNGGUH MUDAHKAN



Tiada ulasan:

Catat Ulasan