Jumaat, 23 Ogos 2013

TALAM CENDOL

selamat malam tuk semua yg sedang mengikuti blog idah ni. hari ni kite berkongsi resepi talam simple . yaitu talam cendol. tp idah wat kelainan sikit cendol kat atas.

TALAM CENDOL


TALAM CENDOL

lapisan bawah

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1/2 sdk garam
2 cawan santan
8 sdb gula @ ikut kesukaan
1 cawan air gula merah

bancuh dan blend sume agar x berketul.
lengserkan loyang dgn minyak dan kukus 20m.

lapisan atas

2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
1/2 sdk garam
cendol
3 1/2 cawan santan

satukan semua kecuali cendol dan ,masak sehingga naik wap.( tp sy x masak tp terus tuang jer atas lapisan pertama)
masukkan cendol
matikan api dan tuang ke ats lapisan tadi.
kukus selama 30m

moga2 dgn perkongsian ini dapat kite berkongsi menu tuk hidangan keluarga.
selamat mncuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan