Selasa, 25 Disember 2012

DENDERAM


nak bagi detail resepi tu x tau.
sy guna 

masak air bersama gula merah. st x sukat masa masak gula merah. tp air gula merah tu x cair. klu ikut resepi asal 1/2 tpg beras guna 1/2 kg gula merah. sy pernah wat. terlampau manis. agaklah lebih kurang 500g tpg brs dan gulamerah 250g pun ok gak. tapis.

tepung beras

tuang air gula yg masih panas tu ke atas tepung beras tadi dan kacau guna sudu @ senduk. kacau sehingga adunan tu nampak macam lembik sikit. sikit jer jgn byk.

pastu perap 24 jam. baru cantk.

caranya membuatnya.

sapukan tgn ngan minyak dan ambil sedikit adunan dan bulatkan. pastu tekan sedikit di atas papan pemotong yg tlh di alas plastik. tekan bhg tgh untuk wat bulatan dgn pembalut benang tu. goreng dlm minyak panas

ini pula resepi dr kawan

sekilo tepung beras
700g gula merah
2 cawan air. (guna cawan air bli kat pasa malam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan