Jumaat, 30 Mac 2012

KEK GULA HANGUS

UNTUK GULA HANGUS
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sdt mentega

- masak gula sehingga kekuning-kuningan dan masukkan air panas dan masak sehingga gula larut dalam air. masukkan sekali mentega agar air gula td cantik (sy gunakan marjerin jer ).ketepikan. (klu gula hitam sangat nanti pahit. klu kekuning-kuningan rasa sedap sikit)

1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 sdt soda bikarbonat
4 bj telo

- ayak tepung dan soda. ketepikan.
- pukul telo hingga betul2 pekat dan kembang.
- masukkan susu pekat dan sebatikan.
- masukkan campuran tepung dan soda td.
- akhir sekali masukkan air gula yg telah d sejukkan td.
- perap 3-4 jam. pastu bakar 180c selama 1 jam.
*****suhu oven bergantung pada oven anda

2 ulasan: