Jumaat, 28 September 2012

KEK COKLAT MOIST

petang yang cerah. secerah hati ini untuk meneruskan nukilan sambil berkongsi masakan. hati yang risau untuk melepaskan puteri sulungku untuk mengikuti rombongan sekolah untuk pergi ke cameron higland. so petang ni kite berkongsi resepi

KEK COKLAT MOIST
KUKUS BOLEH BAKAR PUN BOLEH




PERKARA PERTAMA ADALAH TEKNIK MENGUKUS. KLU TEKNIK SALAH BOLEH BANTAT KEK KITE NANTI.
teknik ni senang jer. bawah pengukus tu letakkan citak lompang pastu baru masukkan loyang yg dah berisi adunan kek coklat kite tadi.


bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak @ mentega cair
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis

bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sdt soda bikarbonat
1 sdt serbuk penaik
*****semuanya d ayak.

bahan C
3 biji telo

bahan D- untuk topping
coklat masak + 1/2 cawan susu pekat manis
susu cair bila perlu


- masukkan semua bahan A dalam periuk. panaskan sehingga gula larut. tutup dan sejukkan.
- putar bahan C sehingga kembang. masukkan bahan a dan sebatikan.
- bahan b yang telah d ayak campurkan dengan bahan A+C sedikit demi sedikit.
- masukkan dalam acuan . kukus 1 jam.




\

*****peringatan tahap jingga. heeheehee


ADUNAN SEBELUM DI MASUKKAN DALAM LOYANG MESTILAH DI TAPIS DULU BARULAH XDER PUTIH-PUTIH MACAM TU. JADI X LAWA PULAK WALAUPUN DAH MASAK NANTI TERBALIKKAN DAN LETAK TOPPING KAN.




untuk topping
- cairkan coklat menggunakan teknik double boiling.
- alihkan dr api masukkan susu pekat manis td.
****jikalau rasa toppingnyer pekat sgt boleh tambah sedikit susu cair
****untuk mengilatkan topping tambah sedikit marjerin.





** jikalau tak mahu buat topping untuk membuat kek coklat shj bhn A yang perlu d tukar kepada
= 1/2 cawan serbuk koko ( klu satu rasanya pahit )
= 1 1/2 cawan gula ( 1 cawan untuk adunan di atas kurang manis

Tiada ulasan:

Catat Ulasan