Ahad, 23 September 2012

IKAN KEMBUNG REBUS @ KUKUS

assalamualaikum.
rasanya dah lama sy tidak kemas kini blog saya. selepas pakcik kesayangan meninggal dunia sibuk sesangat. setiap hari memberi sokongan moral pada makcik. sering sakit semenjak kehilangan suami tersayang. sibuk dengan anak sekolah. baby yang masih kecil. sibuk dengan anak nak menduduki UPSR. Puasa pulak meniaga untuk jualan kuih untuk berbuka. raya kali ni pun macam x raya. sibuk anak nak periksa. sekarang  baru free.

so hari ni kita kongsi makanan yang simple jer

IKAN KEMBUNG REBUS ATAU KUKUS. mungkin untuk orang yang dalam pantang pun ok x. cuma jgn letak lada kecil jer. heeheehe



Ikan kembung kukus air asam ..


bahannya
Ikan kembong yg betul2 kembong (byk isi)
Potong 2 jika besar
Ada 2 cara sebenarnya nk masak
1~kukus ikan dlm pengukus
2~rebus ikan dlm periuk dgn air yg sedikit dan dgn api perlahan. Pastikan tutup periuk tu spy ikan masak dgn rata dlm 10 mnt xperlu dikacau
Ketepikan seketika bila sudah masak


untuk air asam 



Cili api(ikut citarasa masing2 nk pedas atau kurang pedas)
Sedikit belachan
Air asam jawa(gunakan air panas spy mudah kembang)
Kemudian blend dgn air rebusan ikan yg masih ada
Hiris bwg besar dan tabur atas ikan n tuang air asam jawa tadi





Tiada ulasan:

Catat Ulasan